Skip to main content

Com hem de cuidar la nostra alimentació durant el confinament del Covid-19?

El nutricionista de l’Atlètic Salut, Àlex Pérez, ens recomana unes pautes per aquests dies.

17 Març, 2020. El nutricionista de l’Atlètic Salut, Àlex Pérez, ha escrit un article molt interessant en el seu bloc elPiscolabis fent referència a les pautes alimentàries que cal seguir durant aquests dies de confinaments a casa pel Covid-19:

La quantitat de virus i la capacitat d’infecció que pot tenir un aliment contaminat per una persona amb Covid-19 no està establerta. La infecció de l’aliment es deu a la projecció de gotes de saliva d’un esternut o d’un cop de tos o per la manipulació directa sobre aquest per part d’una persona infectada. En el cas hipotètic que accedim a algun aliment infectat pel Covid-19, unes pràctiques higièniques adequades són més que suficients perquè es desactivin o s’eliminin els virus presents.

La higiene forma part de les mesures preventives de la propagació de qualsevol infecció, ja sigui de virus, bactèries, fongs o altres organismes que la produeixin. La correcta manipulació dels aliments és fonamental per evitar-la. Netejar, separar, coure i refredar són les quatre normes bàsiques a seguir.

On estem nosaltres és molt poc probable que als escorxadors se sacrifiquin animals malalts o que consumim directament animals que hagin mort per alguna malaltia. Inclús la caça passa per control veterinari abans del seu consum. La llei ho prohibeix i els controls sanitaris que es realitzen als diferents punts de la cadena alimentària estan per impedir-ho.

Les taules de tall millor que no siguin de fusta i els ganivets o utensilis que es facin sevir en les preparacions han de canviar-se o netejar-se a consciència entre un ús i l’altre, encara que sigui per elaborar un mateix plat. Netejar-se bé les mans entre la fase de manipular els ingredients crus i la fase de cuinar-los.

En zones on existeixin brots de Covid-19, els productes carnis poden ser consumits amb tota seguretat si estan ben cuinats, arribant als 65-70 graus en el centre de l’aliment, i si són manipulats de forma adequada.

En cas d’infecció per Covid-19

Seguir una dieta saludable i mantenir un bon estat d’hidratació ajudarà a que la recuperació sigui més ràpida. En persones amb la salut més fràgil o en situacions especials (nens petits, gent gran, malalts crònics, dones embarassades, etc…) s’ha d’esmerar més l’alimentació per afavorir la seva recuperació.

Prevenció alimentària del Covid-19

No hi ha aliments sols que previnguin la infecció. El conjunt de l’alimentació ha de ser saludable perquè tant el sistema immunitari com la capacitat de recuperació de l’organisme siguin els adequats. La higiene alimentària es fonamental per preveure el contagi de Covid-19.

Si voleu donar un cop d’ull a l’article complet, feu clic en aquest enllaç.