Skip to main content

Xero Gasol: “Als jugadors només els hi demano que hi creguin”

Parlem amb l’entrenador de l’Atlètic DHM, que afronta amb il·lusió i confiança la Final 4 de l’EHL.

23 Març 2021. En la tercera temporada al capdavant del primer equip, li arriba la gran oportunitat europea. Xero Gasol afronta amb il·lusió i confiança una Final 4 de l’EHL, en què l’Atlètic es trobarà un vell conegut en la màxima competició continental: el maleït Uhlenhorst. L’Atlètic, immers en plena lluita per acabar la Lliga regular en primera posició, centrarà tots els esforços durant la Setmana Santa en poder donar una alegria immensa a l’afició groga i negra. Tornar a trepitjar el podi europeu seria una gran notícia i una injecció de moral increïble. Si no hi ha problemes d’última hora, el tècnic disposarà de tota la plantilla al complet per afrontar aquests duels de màxima exigència. Hem parlat amb ell abans de marxar cap a Amsterdam.

Aquesta entrevista forma part de la Revista EHL. Consulta la versió completa o recull el teu exemplar al club. 

Què et ve al cap quan veus el nom d’Uhlenhorst?

És un nom que ha marcat la història del nostres Club i que ens fa recordar moments dolents, però també de bons. Realment, un Atlètic-Uhlenhorst es pot considerar un derbi europeu, per nosaltres i suposo que també per part seva.

A casa se’n parlava molt de tota aquella època en què l’Atlètic anava guanyant lligues però a Europa arribaven el Fischer i companyia i ens guanyaven totes les finals europees. Però el 1998 el vam guanyar a casa, ens vam treure l’espina i vam ser campions d’Europa. Segur que el partit que jugarem en aquesta EHL tocarà les emocions de molta gent de l’Atlètic. Però no es tracta d’agafar el partit com una revenja ni res d’això

Aquest partit el consideres un repte, una oportunitat, un premi…?

Sens dubte és un premi a la bona dinàmica que portava l’equip l’any passat, que estava en disposició de ser campió de la Lliga regular i fer una gran temporada.

No ho veig tant com un repte com sí que ho considero que és una oportunitat que tenim, com a club i com a equip, de fer bé les coses i treure una medalla a l’EHL que cap equip català ha aconseguit fins ara.

Què ens saps de l’Uhlenhorst actual?

És un equip molt bo i molt experimentat, amb jugadors de la selecció alemanya, i amb una combinació amb jugadors joves molt bons. A més, ara han recuperat el seu millor jugador, Timm Herzbruch, que estava lesionat. Segur que l’equip oferirà un rendiment més gran que el que ha tingut en la primera part de la temporada i serà un rival duríssim.

Veus l’Atlètic amb prou potencial per tornar a ser campió d’Europa?

El potencial està clar que el tenim. El que passa és que no em plantejo ara mateix el fet de ser campions sinó d’intentar guanyar la semifinal. No podem mirar més endavant del que tenim. I estic segur que si nosaltres fem un bon partit està clar que tenim opcions de poder jugar la final. Sempre he demanat a l’equip que es tregui els complexos que portem al damunt amb els equips de fora. Hem d’entrenar, jugar i competir com qualsevol altre equip europeu per poder anar reduint la distància que hi ha amb aquests equips de les lligues més potents. Confio al 100% que estarem a l’alçada.

L’Atlètic ja va jugar una Final 4 el 2016, a Barcelona. Com la vas viure? Per l’equip pot servir d’experiència?

La recordo molt bé. Vaig ser a Holanda fent costat a l’equip amb aquella classificació tan emocionant, va ser un dels millors moments dels últims anys. A Barcelona va tocar el Kampong que era un equipàs.

Pels jugadors que van jugar aquella Final 4 i encara són a l’equip està clar que allò suma i és molt important. Són jugadors que han anat creixent i que ara fan el paper del veterans que hi havia llavors. I ara estan acompanyats de jugadors joves amb molt talent. En general tenim un equip més jove que el 2016, però és un equip madur i que d’alguna manera s’assembla al que teníem llavors.

A nivell internacional, el penal és fonamental. Aquesta és una bona arma que té l’Atlètic?

Sí, això és una de les primers coses que ens vam proposar amb l’staff quan vam agafar l’equip el primer any. Només teníem un tirador específic i sabíem que per ser un equip Top calia tenir un penal a l’alçada. Això ara ho tenim perquè disposem de diferents opcions i hem pujat molt el nivell. És una arma que tenim i que en un moment determinat pot marcar la diferència.

Què els demanes als teus jugadors de manera innegociable?

Sempre els dic que el pla de partit i les formes de dur-lo a terme són innegociables. I sobretot els demano que hi creguin. Els jugadors han de sortir al camp convençuts que el pla que hem dissenyat ens pot portar a la victòria. Si no creus en allò que fas, difícilment ho aconsegueixes. L’esforç i el treball els dono per descomptats, o sigui que només els demano que hi creguin.

Serà una Final 4 sense públic. Això de quina manera afecta?

Poder jugar aquests partits amb l’afició seria brutal, però no ho podem tenir. A partir d’aquí, el rendiment de l’equip en aquestes circumstàncies té a veure amb un treball mental. Això també s’entrena i nosaltres portem tota la temporada treballant aquest aspecte de jugar sense públic. Perquè hi ha alguns jugadors als que relaxa i beneficia però altres als que perjudica, perquè els distreu.

Ser campions de la Lliga Regular continua sent un altre dels grans objectius de la temporada?

Quan vam arribar a l’equip, feia nou anys que l’Atlètic no guanyava una lliga regular. I el primer dia els vam dir als jugadors que l’objectiu de l’equip era ser el millor equip a nivell de regularitat. I això continua sent així sempre. A partir d’aquí, una Copa o una Final 4 et pot sortir bé o malament per molts factors. Però el més important és la lliga regular, que a més també et dona el premi d’anar a Europa.

Moltes gràcies i tota la sort del món!