Xero Gasol ens fa arribar una sèrie de pautes mentals per fer front a la situació
Gasol, a més d’entrenador de l’Atlètic DHM, es dedica professionalment a la psicologia clínica i esportiva.
30 Març, 2020. L’entrenador de l’Atlètic DHM, Xero Gasol, és psicòleg clínic i esportiu de professió i ens fa arribar una sèrie de pautes a seguir a nivell mental per fer front al confinament del Covid-19:
Darwin ja ho deia: “Les espècies que sobreviuen no són les més fortes, ni les més ràpides, ni les més intel•ligents, sinó les que s’adapten millor al canvi”.
El més important és entendre que estem davant d’una amenaça i sentir por és la reacció natural davant d’aquest tipus de situacions. No tinguem por a tenir por. La por ens ajuda a lluitar i a adaptar-nos. Ara bé, una por desmesurada pot generar pànic que, justament, és el que no volem. Aquí algunes pautes per mantenir la por a ratlla i per entrenar la nostra resiliència:
– Informar-nos a través de canals amb informació contrastada i evitar la sobre-informació constant. Filtrar les notícies que rebem: tenim accés a una gran quantitat d’informació, però de nosaltres depèn posar-hi límits.
– Regular el temps que dediquem a parlar del Coronavirus (presencialment o virtualment).
– La situació que estem vivint ens genera incertesa i podem sentir que no tenim el control de res. Mantenir horaris i rutines que coneixem ens fan sentir competents i més segurs.
– Potenciar els lligams familiars o de parella, respectant espais per dedicar-nos a nosaltres mateixos.
– No sobre-ocupar-nos amb l’objectiu de no pensar o no sentir-nos sols. Deixem que el cap i el cos descansin, deixem estones per l’avorriment i simplement aprenem a no fer res.
– Cultivar el sentit de l’humor i la creativitat creant noves rutines o fent activitats que no acostumem a fer en el nostre dia a dia. D’aquesta manera també emplenarem la nostra motxilla d’experiències.
– Fer exercicis de Mindfulness (atenció plena). Està demostrat que la pràctica de Mindfulness ens ajuda a regular l’estrés i l’angoixa, millora l’insomni i augmenta la capacitat de concentració, entre d’altres.
– Tenir intencions enfocades al futur està molt bé i ens pot ajudar, però davant d’aquesta situació és bo centrar-nos en el dia a dia i no pensar més enllà.
– Obrir la ment a l’acceptació. Focalitzar-nos en el què hi ha i no en el què voldríem que hi hagués o en el què creiem que mereixem.
– Actuar guiant-nos pels valors socials: l’agraïment, l’empatia, la compassió i la solidaritat.
– Intentar trobar un sentit a aquesta situació, com deia Nietzsche: “Aquell qui té un per què per viure, es pot enfrontar a tots els coms”.
Fa uns dies, Gasol també va ser entrevistat al Canal Terrassa per parlar d’aquest tema. Ho podeu recuperar aquí.